Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med att handla ETF:er?
Genom att handla med ETF:er kan du få en kostnadseffektiv riskspridning. De lämpar sig även bra för såväl daytrading samt långsiktigt sparande då de prissätts i realtid och har låga avgifter. Hos Nordnet betalar du inget köpcourtage när du månadssparar i ETF:er. Väljer du att månadsspara i en ETF som handlas i en annan valuta än din kontovaluta kan en skillnad mellan köp- och sälkurs för valutan förekomma. Om du säljer en ETF debiteras courtage enligt gällande prislista.
När kan det vara lämpligt att använda en ETF eller certifikat med hävstång?
Om du har en mycket stark marknadstro, dvs tror på en upp- eller nedgång.
Hur påverkas kursen på en ETF av utdelningen i de bolag som ETF:en trackar?
Då utdelningen tillfaller ETF:en så kommer fondförmögenheten stiga i och med utdelningen och NAV-kursen öka propotionellt. När sen ETF:en har utdelning sjunker NAV-kursen med det utdelade beloppet.
Vad skiljer en ETF från en "vanlig" fond?
En ETF kurssätts och handlas i realtid och vid handel med ETF:er utgår ett courtage. Ofta har de också en betydligt lägre förvaltningsavgift.
Vad skiljer en ETF från en aktie?
Även om ETF:en handlas som en aktie är den juridiskt sett en fond där du kan få en kostnadseffektiv riskspridning och hävstång. Du betalar en förvaltningsavgift för ETF:en.
Vad skiljer en ETF från ett certifikat?
Vid innehav av en ETF har du som investerare ingen emittentrisk, dvs risken att förlora din investering på grund av att den som har emitterat certifikatet ska gå i konkurs. Innehavaren av en ETF betalar en förvaltningsavgift medan man ofta betalar en administrativ avgift för certifikatet.
Vilka ETF:er och certifikat kan jag handla hos Nordnet?
Du kan handla samtliga ETF:er och certifikat som handlas i Nordamerika, Norden och Tyskland.
Hur fungerar en ETF och certifikat med hävstång?
En ETF eller ett certifikat med hävstång (leverage) ger en daglig hävstång på till exempel 2 eller 3 gånger. Det innebär att värdeförändringen i ETF:en/certifikaten är mycket större än förändringen i marknaden.
Det är viktigt att förstå att hävstången i av dessa produkter beräknas på daglig basis. Det är skillnad på en hävstång på daglig basis och en hävstång över en längre period. Över en längre period kommer avkastningen i dessa produkter inte att bli hela periodens avkastning multiplicerat med 2 eller 3, utan ett resultat av summan av de dagliga förändringarna under perioden.
Om du placerar lika mycket pengar i en Bull-produkt och i en Bear-produkt på samma underliggande tillång och behåller båda placeringarna i en dag, kommer de att vara varandras spegelbilder. Om du behåller dem under en längre period förändras dock bilden.
Under perioder där den underliggande tillgången rör sig i en och samma riktning, kommer hävstången i Bull respektive Bear produkten att bli högre än 2 eller 3. Du får med andra ord en så kallad ränta-på-ränta effekt.
Under perioder där den underliggande tillgången stiger och sjunker om vartannat, kommer hävstången i Bull respektive Bear produkten att bli lägre än 2 eller 3. Med andra ord får du i detta scenario en negativ ränta-på ränta effekt. Det här innebär att om en marknad har en tydlig trend, upp eller ner, är det extra gynnsamt att äga Bull & Bear produkt, om du väljer rätt typ av certifikat.
Är det riskfyllt att handla med ETF:er?
Det kan vara riskfyllt men det kan också vara tryggt, beroende på hur du investerar.
Generellt sett är det mindre riskfyllt att investera i en ETF än en aktie på grund av att du erhåller en riskspridning, diversifiering. Men det finns också ETF:er med hävstång som ökar inslaget av risk.
Hur sker prissättningen i en ETF?
Prissättningen sker i realtid av så kallade Market Makers var uppgift är att se till att du alltid ska kunna köpa och sälja dina värdepapper. Deras kurser ska avspegla prisutvecklingen i det underliggande index eller råvara som skall trackas.
Vilka avgifter betalar jag vid handel med ETF:er och certifikat?
Du betalar en förvaltningsavgift till det fondbolag (ETF) eller den emittent (ETN) samt ett courtage till den mäklare du använder för handel.
Varför har handeln med ETF:er och certifikat blivit så populär?
Handeln med ETF:er och certifikat har exploderat de senaste åren då intresset för kostnadseffektiva, innovativa och transparanta investeringar ökat.
Vad är omvänd avkastning (Short eller Bear)?
Med Bear- eller Shortprodukter tjänar du pengar när marknaden faller. Låt oss anta att du är övertygad om att priset på olja ska falla. Du köper då en Bear produkt som är kopplat till oljepriset. Faller oljepriset då med två procent en dag, stiger Bear produkten med två procent samma dag. Omvänt, stiger priset med två procent faller Bear produktens värde med två procent samma dag.
Månadsspara i ETF:er eller certifikat, vad ska jag tänka på?
Du bör undvika att månadsspara mindre belopp i ETF:er och alla andra värdepapper där du betalar ett minimicourtage. Courtaget tenderar att procentuellt sett bli högt om beloppet du investerar är lågt.
Hur kan jag använda ETF:er för att få en bra riskspridning?
Genom att köpa en ETF med ett brett underliggande index, tex S&P500 erhåller du en god riskspridning genom att endast köpa en ETF. Du får då en exponering mot 500 av USA:s största företag. Vill du använda lite smalare index kan det vara lämpligt att mixa 3-5 olika ETF:er.
Vilka handlar med ETF:er och certifikat?
Alla typer av investerare såsom vanliga privatkunder till professionella investerare, institutioner och fondbolag.
Hur väljer jag vilka certifikat och ETF:er jag ska handla med?
Nordnet publicerar löpande analyser och nyheter för att belysa intressanta ETF:er och certifikat. Du kan även använd Nordnets verktyg för screening för att hitta lämpliga värdepapper att investera i. Du kan till exempel söka en region, bransch, råvara eller de som har låga avgifter och historiskt sett hög avkastning.
Hur lång tid tar det att sälja eller byta fond (ETF)?
Du kan byta ETF inom några sekunder tack vare att ETF:er är börshandlade och handeln sker i realtid.
Vilka är skillnaderna mellan en aktivt förvaltad fond jämfört med en indexfond och en ETF?
Indexfonder, även kallade passiva fonder, är värdepappersfonder som strävar efter att dess värdeutveckling ska följa ett visst marknadsindex. En aktiebaserad indexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa. Det betyder att avkastningen blir något bättre än detta index, tack vare de utdelningar som normalt inte räknas med i index. Förvaltningen av en indexfond är betydligt billigare än en aktivt förvaltad fond och kan därmed ha lägre förvaltningsavgifter.